Основни грешки на начинаещите в залата

Ако тренирате отскоро е много вероятно да допускате някои от посочените грешки, което със сигурност ще ви попречи да постигнете поставената цел.
Трениране с неподходящи тежести:
Голяма част от хората с малък тренировъчен стаж товарят твърде много щангата и не изпълняват упражненията технически правилно. Разбираемо е желанието за бърз прогрес, но това не е правилния начин да се случат нещата. Непосилно големите тежести могат да доведат до неприятна травма на мускулите, ставите или сухожилията. Започнете тренировките с подходящо натоварване, а ако сте постоянни в залата ще се учудите колко бързо ще прогресирате и ще забележите как щангите буквално олекват в ръцете ви.
Твърде много кардио:
Ако искате да постигнете атлетично и хармонично телосложение не разчитайте основно на кардиото, а го използвайте като допълнение към силовите тренировки. Много начинаещи, влизайки в залата се насочват веднага към пътечката, на която разчитат в борбата с излишните килограми и извайването на красива фигура. Тук съм обяснил защо силовите тренировки са по-ценни от кардиото.
Подценява се начина на хранене:
Това, че сте започнали тренировки не означава, че храненето може да е безотговорно. Необходимо е да се храните целесъобразно, т.е. да ограничите неподходящите продукти, да не прекалявате с въглехидратите, да консумирате достатъчно белтъчини, фибри и подходящи мазнини.
Недостатъчно възстановяване:
За да успява тялото ви да се оформя, за да ставате по-силни и мускулести е необходимо и време за почивка. Не правете грешката в мерака си за бързи резултати да тренирате с тежести всеки ден, така може да стигнете до претренираност, а не до желания прогрес. Затова най-добре тренирайте през ден, 3 пъти в седмицата, като 1-2 пъти в нетренировъчните дни може да включвате леки кросове или каране на колело, които ще ускоряват възстановяването.
Малко сън:
Недоспиването ще бъде пречка за вас, независимо дали целта ви е да отслабнете или да натрупате мускулна маса. Направете всичко възможно да спите 8-10 часа на денонощие, така ще се възстановявате по-бързо и трудът ви в залата няма да бъде напразен.
Поставяне на нереални цели:
Повечето начинаещи искат бързи резултати – минус 10 кг. за един месец, плочки за лятото (което е след 2 месеца) или секси дупе като на фитнес-моделките. Няма как нещата да станат като с магическа пръчка, нужно е време, постоянство и себеотдаване, бъдете трудолюбиви и търпеливи и със сигурност ще постигнете желаната промяна.

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search