5 Вида ходене за по-добро здраве

Всички ние ходим през деня, така сме се научили и израстнали. Но знаете ли как да превърнете това умение в занимание, което да донесе ползи на здравето ни?

    1. ХОДЕНЕ – не изисква никаква специална подготовка, всички го правим всеки ден, не ни трябва и екипировка. С не релаксираме, забавляваме се, полезно е и за духа ни и за тялото. Ходенето е благоприятно за всяка една възраст: хора които се възстановяват след заболяване, за хора с травми и без травми, за тези които са упражнявали някакъв спорт и за тези които не са. Ходенето подобрява паметта и намалява редица рискове за здравето. То ни прави по-щасливи, по-издръжливи и по-силни. 30мин. на ден понижава риска от сърдечно-съдови заболявания. Продължавайте да ходите по начина, по който сте го правили до сега, но може и да увеличите темпото.
    2. СПОРТНО ХОДЕНЕ – е дисциплина от леката атлетика. Този спорт е част от летните олипйски игри. Правилата са:                                                                        -Първото правило гласи, че пръстите на задния крак не могат да се отлепят от земята, преди петата на предния крак да е я е докоснала.                                    -Второто правило гласи, че опрният крак не може да се отлепя от земята, преди тялото да премине над точката на стъпване.
    3. БЪРЗО ХОДЕНЕ – препоръчва се като алтернатива на тичането. При бързото ходене се изгарят почти толкова калории, колкото при джогинга. Разликата е , че не е толкова интензивно и натоварва по-малко ставите. Това което трябва да направите е да инвестирате в качествени обувки, защоте те са по гъвкаги и тежеста се разпределя равномерно между петата и пръстите. В началото не е лесно, тъй като трябва да бъдете в добра форма, така че можете да започнете с по-ниско темпо. Увеличавайте разстоянието с 10% всяка седмица.
    4. ФАРТЛЕК –  е финландцки начин на ходене в превод “ игра на скорост“. Това е метод който подобрява както скоростта на бягане и издръжливостта. Фартлека е комбинирана тренировка с различна скорост и интензивност – от спринт до леко ходене. Всеки учстник сам определя своя ритъм. Редува се ходене и по-интензивно бягане.
    5. СКАНДИНАВСКО ХОДЕНЕ – скандинавксото или финско ходене заздравява мускулите и гори калории. Експерти твърдят, че ходенето с щеки активира 50% от мускулите и е по-полезно от традиционното ходене. За целта ни трябват удобни обувки, ръкавици и щеки. Този вид ходене заздравява костите и намалява риска от появата на артрит и остеопороза, забавя процеса на стареене, подобрява кординацията и мускулния тонус. Препоръчва се за хора с наднормено тегло и с проблеми с гърбът и ставите. За тях е щадящ начин на движение.

 

Хипократ е бил прав когато е твърдял, че умерената физическа активност може да удължи живота ни с 30%

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search